Deur open, dicht of op een kier?

Deze middag kom ik thuis aanrijden na een heerlijk onderdompelmoment. Ik heb me opnieuw voorgenomen om goed voor mezelf te zorgen, bij mezelf te blijven ongeacht de omstandigheden. Een steeds terugkerend thema, ha! Ik heb enorme honger en dat is toch het moment dat je me beter niet lastig kunt vallen. Er staat echter een fiets geparkeerd op de inrit en er staat een man aan de bel.

 

Het is de jehova getuige man, dat is lang geleden! Een paar jaar lang kwam hij om de drie maanden bij mij aan de deur. De laatste keer vond ik het niet zo'n leuk gesprek. Dat heeft hij blijkbaar goed aangevoeld. Nu staat hij er weer en terwijl ik uitstap en op hem afloop gaat er van alles door me heen. Hoever laat ik hem deze keer komen?

 

Ik heb diep respect voor mensen die staan voor waar ze in geloven en heel veel tijd en energie steken in de belijdenis ervan. Ik vind het ongelooflijk krachtig dat ze de deuren langsgaan terwijl er zoveel deuren dichtblijven of voor hun ogen dichtgaan. Alleen al daarom sta ik open om te luisteren naar wat ze me willen vertellen. 

 

Het nare eraan is dat ze niet openstaan voor een andere zienswijze. Vol overtuiging en met een duidelijk doel is mooi maar dat ik luister betekent niet dat ik mee ga in het verhaal. Ik heb ook een zienswijze! Ik ga ervan uit dat je dan ook werkelijk kunt luisteren naar mij. En dat essentiële onderdeel van een goed gesprek ontbreekt helaas, na heel vaak proberen. De laatste keer kreeg ik van hem hel en verdoemenis wanneer ik niet zou volgen. En dat terwijl ik dacht dat we elkaar respecteerden. 

 

Je zou het naïef kunnen noemen. Ik geloof in een wereld waarin iedereen kan zijn zoals je bent, geloven wat je wilt, de keuzes maken waar je gelukkig van wordt. Dat alles naast elkaar kan leven met respect voor elkaar. En dat we heel bewust verantwoordelijkheid nemen voor wat we projecteren op de ander. Dat we heel bewust in afstemming zijn over ieders individuele vrijheid.

 

Ik loop op hem af, geef hem een hand. Ik waardeer zo zijn moeite. Op dat moment besluit ik dat ik de deur op een bepaalde manier voor hem sluit. Hij is over mijn grens gegaan door mij met angst te willen opzadelen. Ik respecteer hem en ik laat hem. Dat vind ik moeilijk want ik heb met hem te doen. Het zijn keuze om zo te leven. Ik kies ervoor om mijn eigen gevoel te volgen.