Intelligence

Het is inmiddels week 5 van onze intelligente lockdown. En hoe vind jij dat je het doet? 

Een ding is zeker, we komen onszelf voortdurend tegen in deze nieuwe gecreëerde realiteit. Waar kies je wel voor en waarvoor niet?

En ondanks dat we in allerlei vrijheden worden beperkt ben je nog steeds een heel vrij mens. Je mag en je kunt je eigen keuzes maken hoe opgedwongen je ook voelt. Het is allemaal van buiten af. De waarlijke vrijheid leeft in jou.

Eerlijk zijn over je gevoel en naar binnen kunnen gaan met je aandacht. Gisteren tijdens de lunch met onze twee dochters (16 en 11, zoo dankbaar voor deze mooie momenten) kwam het ineens uit mijn mond. 'Ik denk dat ik nog steeds aan het bijkomen ben van de aanval op Willem.' Mijn hoofd gaat dan denken, dat was toch al vorige week, heb je daar nu nog last van, Willem heeft nergens last meer van hoor enz..... Het lichaam laat wat anders zien en voelen. Het was vorige week donderdag in alle vroegte dat Willem werd aangevallen door een andere hond. Totaal onverwacht en volledig onzinnig grof en hard geweld. 

Dit voorval, juist in deze tijd, laat mij zien hoe ik reageer. Hoe ik geen bewuste keuzes kan maken, maar dat ik reageer vanuit een overlevingsinstinct. Vanuit mijn patronen, mijn overlevingstactieken. Het lichaam gaat in shock. En ondertussen functioneer ik gewoon door.  

Wij mensen lijken zo verschillend door al die afweersystemen, al die ervaringen in ons. We zijn over het algemeen niet fris en puur, zonder oordeel. Dat kunnen we echter wel zijn. Daar moet je echter wel een beetje je best voor doen. Net zoals je je spieren traint voor meer kracht en uithoudingsvermogen kun je je zelf trainen om je een vrij mens te voelen. Je bent vrij wanneer je alles in jezelf kunt omarmen. Wanneer je alle mensen om je heen kunt omarmen. Eeeuuhh, op afstand dan :-) Je bent vrij wanneer je bijvoorbeeld je boosheid kunt voelen en deze niet projecteert op een ander. 

Makkelijk is dat niet, maar hé wie heeft gezegd dat dit leven een makkie zou zijn.