Lachyoga

Lachen met of zonder reden. Het maakt totaal niet uit. Lachyoga levert hoe dan ook veel positieve effecten op. Onlangs mocht ik een lachyogasessie geven aan deze zes mooie vriendinnen. Een beetje ongemakkelijk in het begin en tegelijkertijd helemaal open voor een nieuwe ervaring. Een lachyoga workshop is naast de broodnodige ontspanning en beweging één groot plezier. Je voelt je hele lichaam van tot tot teen en je bewoont je hele lichaam. De adem komt overal en je voelt de energie stromen in elk deel van je lichaam. Heerlijk!

 

Lachyoga is een methode die is ontworpen door Madan Kataria, een arts uit Bombay (India). Hij kwam op het idee tijdens het schrijven van een wetenschappelijk artikel over de enorme gezondheidsvoordelen van het lachen. Hij vroeg zich af hoe het lachen als medicijn ingezet kan worden. Ook ontdekte hij dat ons brein het verschil niet kent tussen een echte lach en doen alsof. Zodra je een glimlach vormt op je gezicht, komen de hormonen al vrij in je lichaam, of je nu echt vrolijk bent of niet. Madan Kataria ontwikkelde samen met zijn vrouw, yogadocente, een reeks van lachoefeningen en voegden ook diepe ademhalingsoefeningen uit de yoga toe.  Madan Kataria heeft zich tot doel gesteld om de wereld te verbeteren door zoveel mogelijk mensen met de lach te bewegen. Top idee!

 

Gewoon even een korte opsomming van alle voordelen die je kunt ervaren na een lachyogasessie:

- Ontspant je spieren

- Versterkt je immuunsysteem

- Reduceert pijn en stress

- Werkt als antidepressiva

- Het lucht op en relativeert

- Verbetert je longcapaciteit

- Verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed

- Masseert de inwendige organen

- 1 minuut lachen staat gelijk aan 10 minuten roeien

- Verhoogt je productiviteit en creativiteit

- Is een sociaal gebeuren en schept een band

- Leidt tot meer zelfvertrouwen

 

Wat ik zo mooi vond om te zien en te ervaren tijdens deze lachyogaworkshop was de enorme verbondenheid, het plezier en het enthousiasme. Het meest waardevolle was de ontdekking bij de deelnemers zelf; het heerlijke gevoel na de sessie. De bewustwording dat er zoveel meer spanning in het lichaam aanwezig was dan dat ze vooraf ervaarden. Dat ze zich achteraf realiseerden hoezeer ze dit nodig hadden.  Leuk zijn ze hé!