· 

Chakra's; wielen van licht

Chakra's

Tijd voor een nieuwe fase tijdens de yogalessen! We gaan op ontdekkingsreis door de chakra's. Het is een manier om te kijken naar de stroming van energie in het lichaam. Begrip van de chakra's zal je vermogen verbeteren om de energiestroom door je lichaam te beheersen met behulp van beweging, ademhaling, meditatie en geluid.

 

Chakra is een woord uit het Sanskriet en betekent 'wiel van licht'. Het zijn subtiele maar tegelijkertijd immens sterke draaikolken van energie. Het menselijk lichaam heeft zeven chakra's die liggen in de lengte van de wervelkolom en breiden zich uit tot in de aura.

Alle moleculen in je lichaam trillen op verschillende frequenties. Als je verdrietig bent, ziek of gestresst zijn, is de totale vibratie van je lichaam heel anders dan wanneer je gelukkig, gezond of rustig bent. Door het chakra systeem te leren kennen, kun je diepe inzichten krijgen in de invloed van de verschillende vibraties op je totale welzijn en onze ervaringen in het leven.

 

Wanneer deze chakra's in balans zijn en optimaal functioneren heeft dat een positief effect op ons lichamelijke, mentale, emotioneel en spirituele welzijn. 

Er zijn zeven chakra's met elk haar harmonieuze karakteristieken, die hieronder worden beschreven. We beginnen bij de wortel chakra. en werken langzaam langs de wervelkolom op naar boven. Je vindt zowel de Sanskriete als de meest bekende benaming van het chakra.

1. Mooladhara, wortel chakra

Veilig en stabiel voelen, vermogen om geduldig te zijn, vitaliteit en kracht, gevoel van erbij horen, vertrouwen, lichaam en geest verbonden, geaard zijn, het gevoel dat je het recht hebt hier op aarde te zijn, je verbonden voelen met de aarde en de natuur, georganiseerd en gemotiveerd zijn, trots zijn op je erfgoed en familie, vermogen om te voldoen aan je primaire behoeften en dagelijks te kunnen functioneren, vermogen om je doelen te manifesteren. 

Kleur: rood

Element: aarde

Mantra: lam


2. Svadistana, heiligbeen chakra

Ontvankelijk, positieve relatie met het lichaam, in staat om verandering te accepteren, emoties vrij en makkelijk delen, verzorgend, in staat om gevoelens en verlangens te uiten, in staat om creatief te zijn en verschillende mogelijkheden te zien, in staat om 'los' te laten, dingen doen voor plezier en genot, plezier en passie voelen, emotionele stabiliteit, in staat en bereid zijn om eigen seksuele grenzen te eren, emoties onderkennen.

Kleur: oranje

Element: water (vloeiend)

Mantra: vam


3. Manipura, zonnevlecht chakra

Verdraagzaam en ander aanvaardend, zelfverzekerd en wilskrachtig, gevoel van assertiviteit zonder anderen te domineren, een sterk gevoel hebben van en trots zijn op wie je bent, uniek maar je toch verbonden voelen met anderen, in staat zijn om je terug te trekken en toe te geven als je fout bent, richting en een doel hebben in het leven, in staat om grenzen te stellen, bewust zijn van je vrijheid om keuzes te maken, balans kussende materiele en spirituele wereld, gemotiveerd, moedig.

Kleur: geel

Element: vuur

Mantra: ram


4. Anahata, hart chakra

Evenwichtig, vreedzaam, gul en royaal, je bewust zijn van het recht om lief te hebben en te worden geliefd, mededogend, in staat om jezelf te vergeven en door te gaan, in staat om anderen echt te vergeven, je gelukkig en licht voelen, onvoorwaardelijke liefde en affectie, zuiverheid van hart, onschuldige kinderlijke liefde, gevoel van speelsheid hebben, gevoel van eenheid, begrijpend, gevoel van vervulling en tevredenheid.

Kleur: groen

Element: Lucht

Mantra: yam


5. Vishuddi, keel chakra

Heldere, zelfverzekerde spraak en stem, in staat zijn om jezelf te uiten, luisteren naar intuïtie en innerlijke stem, gevoel van integriteit, creativiteit uiten, gemakkelijk kunnen communiceren, vrijmoedig wensen uiten, luisteren naar andere mensen, je waarheid vertellen, eerlijk en open zijn over hoe je je voelt, opkomen voor jezelf, emoties verwerken en veranderen door creatieve expressie, geloven dat je woorden de moeite waard zijn om gehoord te worden.

Kleur: helder blauw

Element: geluid (vibratie)

Mantra: ham


6. Ajna, voorhoofd chakra

Onafhankelijk denken, heldere visie, goed geheugen, kunnen focussen, verbinding met het universum, wijsheid, in stat om intuïtie te gebruiken in het dagelijks leven, kunnen leren van ervaringen, vergeving en dankbaarheid, vertrouwen op innerlijk weten, in staat om patronen in je leven te zien, erkenning van spirituele aspecten van het leven, symbolisch kunnen denken, algemeen gevoel van helder denken.

Kleur: indigo

Element: licht (ook innerlijk geluid)

Mantra: ohm


7. Sahasrara, kruin chakra

Dankbaarheid, bewustzijn van de eenheid van het hele leven, gelukzalig voelen, lichtheid, leven in het nu, bewustzijn en acceptatie van een hogere bron, kennis, wijsheid en helderheid, in staat zijn om in jezelf de antwoorden te vinden, zelfkennis, sterke spirituele verbinding, onderzoekende geest, charismatisch, een gevoel van de betekenis van het leven, het gevoel verbonden te zijn met de grotere wereld.

Kleur: violet, wit, goud

Element: gedachten en het stromen ervan

Mantra: aum


De bovengenoemde karakteristieken zijn van toepassing wanneer de chakra volledig in balans is. Natuurlijk en helaas  zijn we niet altijd in balans. Misschien is je tijdens het lezen opgevallen dat een of meerdere chakra's je aandacht trokken. Ga op onderzoek uit en ontdek bijvoorbeeld tijdens de yogalessen meer over je chakra's. Je bent van harte welkom!