· 

Earthing

'Walk as if you are kissing the earth with your feet. Be aware of the contact between your feet and the earth. Walk in a way that you only print peace and serenity on the earth.'

~Thich Nhat Hanh~

 

Aarding/earthing  is in fysieke verbinding zijn met de aarde. En dat is zoooo goed voor je! Ik ben me gaan verdiepen waarom het zo goed voor je is.

 

Aarding is een heel bekend fenomeen in onze dagelijkse praktijk. Alle elektriciteit die we gebruiken is verbonden met de aarde. Voor het geval een teveel aan spanning of kortsluiting is er een verbinding met de aarde waar alle spanning naar afgevoerd wordt. Ook bliksemafleiders maken de verbinding met de aarde.  Afvoeren van spanning naar de aarde toe. Heel normaal en gebruikelijk.

 

Ons lichaam is eigenlijk ook een systeem wat een teveel aan spanningen kan opbouwen. We zullen niet zo snel exploderen maar van binnen gebeurt er wel van alles in ons lichaam. Niet zichtbaar aan de buitenkant en niet direct voelbaar van binnen. Het lichaam is zo genieus bedacht dat het zich altijd zal aanpassen aan de omstandigheden, voortdurend zal zoeken naar balans. Het meest fascinerende wat ik ontdekte in mijn zoektocht is dat er door een te veel aan spanning allerlei ontstekingen ontstaan in je lichaam die op termijn kunnen ontaarden in chronische ziektes. En dus dan pas aan de oppervlakte komen en daarmee duidelijk zichtbaar en voelbaar worden.

 

Technisch uitgelegd krijgen wij een te veel aan vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen vormen zich constant dat is maar goed ook, want sommige vrije radicalen heb je nodig om virussen te lijf te kunnen gaan.  Vrije radicalen ontstaan ook door invloeden van buitenaf. Denk aan make-up, alcohol, medicijngebruik, verontreinigde lucht, roken, maar vooral stress. Ook een teveel aan UV-straling heeft invloed op de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam en zelfs te veel sporten zorgt voor de vorming van vrije radicalen. Een teveel aan vrije radicalen in je lichaam kan ervoor zorgen dat allerlei lichaamsprocessen worden verstoord. Hoe dan?

 

Vrije radicalen zijn voortdurend op zoek naar een elektron of meerdere elektronen om weer compleet te worden. Elektronen zijn negatief geladen deeltjes die als het ware 'gestolen' worden van andere cellen die daardoor incompleet worden en ontstoken raken. Er ontstaat een kettingreactie waarbij ons goddelijke lichaam zichzelf aan valt, oxidatie! Er ontstaat een neerwaartse spiraal van chronische ontstekingen. Deze spiraal kan doorbroken worden het toevoegen van antioxidanten aan je systeem. 

 

Nu komt het! De makkelijkste manier om antioxidanten tot je te nemen is door te aarden. De aarde is een bron van elektronen die vrij beschikbaar zijn én in overvloed aanwezig. Op het moment dat je goed geaard bent komen er allemaal vrije elektronen ons lichaam binnen. De vrije radicalen vallen het lichaam niet langer aan waardoor de ontstekingsdruk wordt verlaagd. En, voor de liefhebbers, hier zijn wetenschappelijke bewijzen voor! Check the site van www.earthingnederland.nl.

 

Waar raken wij nog de aarde en hoe kunnen we in onze moderne samenleving nog geaard zijn? We raken de aarde met onze voeten, wanneer we zwemmen in open water én wanneer we douchen (geaarde waterleiding!). Daarnaast zijn er allerlei producten beschikbaar die je bijvoorbeeld tijdens de slaap kunnen verbinden met de aarde. Bijzonder interessant. 

 

Mijn voorkeur gaat uit naar de meest eenvoudige manier om weer verbinding te maken met de aarde en dat is te voelen dat je in contact bent. Te voelen dat je je voet neerzet op de aarde. Te voelen hoe je je voet neerzet op de aarde. Het uittrekken van de schoenen zorgt er voor dat je meer in verbinding bent met de ondergrond. Dat je de stappen maakt in respect met de ondergrond. In respect voor je lichaam. Met respect voor jezelf en de wereld om je heen.

 

Earthing; zo eenvoudig, zo makkelijk en zo dichtbij! En zoooo leuk!