Stressreductie op z'n chinees! Ni Hao!

Afgelopen zaterdag heb ik een shiatsu bijscholing gevolgd over stressreductie. Stress als woord bestaat eigenlijk niet in de Chinese Geneeskunde. Als Qi (levensenergie) gezond, vitaal en licht is, dan stroomt deze vrij door het lichaam. Wanneer het niet vrij stroomt ontstaat er gedoe in het lichaam. Dit kan zich op vele manieren uiten.  

Stress is op zich een hele normale activiteit van het lichaam. Het is gezonde spanning die nodig is om je lichaam in beweging te brengen. Het wordt pas ziekmakend op het moment dat er veel meer spanning wordt opgebouwd dan we gebruiken en als dit een langdurige situatie is. Je kunt je misschien het beeld voorstellen dat je je voet op het gaspedaal blijft houden, dat je steeds 'aan' staat. Er is bijna tot geen ruimte om even 'uit' te staan.

Een van de manieren om stress te reduceren is door het aanspreken van het parasympatisch zenuwstelsel. Dit deel van je zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het heeft hiermee een tegengestelde functie aan het andere deel van het autonome zenuwstelsel, het orthosympathische zenuwstelsel. Het 'aan' systeem. De juiste balans hiertussen is van belang! 

Bij shiatsu maken we gebruik van een speciale druktechniek om deze balans weer te helpen herstellen. Dat alleen al is heilzaam :-)

Daarnaast werken we met de energie van de  wondermeridianen. Ja, je leest het goed. Wij zijn uitgerust met wondermeridianen! De energie van de wondermeridianen werkt vanaf het prille levensbegin, schept het leven en herschept de mens onophoudelijk tijdens het leven. Ze zijn het fundament van je oorsprong.