Yoga voor de gewrichten

Heb je je weleens verdiept in al die leuke gewrichten van je lichaam?  Er zijn ongeveer 360 gewrichten in het menselijk lichaam en ongeveer 100 daarvan zijn mobiel. In principe vormen gewrichten verbindingen tussen twee of meer stijve botten of kraakbeenachtige structuren en zorgen voor de mobiliteit van het menselijk lichaam. Een  gewricht is het 'scharnier' tussen twee botten. Je hebt grotere gewrichten, zoals je heup, knie, schouder en elleboog, en kleinere gewrichten zoals bijvoorbeeld in je handen, voeten, vingers en tenen, en tussen je ruggenwervels. Het is wonderlijk om ieder gewricht eens goed te verkennen. 

 

Vaak komt het voor dat energie blokkeert ter hoogte van de gewrichten. Het vrijmaken van de gewrichten is belangrijk voor de vrije adem, voor betere doorstroming van de energiebanen en voor het vinden van meer stabiliteit in het dragende midden. Het fijne gevoel van vrije doorstroming in je lichaam is sowieso een prettige ervaring. Alles is erop gericht dat je je zo soepel mogelijk door het leven kunt bewegen. 

 

In de meeste gewrichten zijn de uiteinden van die botten bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt voor bescherming van je botten en helpt bij de glijbeweging. Dat is nodig omdat er meestal veel kracht op de botten in de gewrichten komt te staan. Rond het gewricht heb je een kapsel, het gewrichtskapsel. Binnen dit kapsel bevindt zich de gewrichtsholte. Door het gewrichtskapsel dat rond het gewricht zit, wordt de gewrichtsholte gevormd. Hierin zit het zogenaamde synovium. Dat is een stroperige vloeistof die ervoor zorgt dat de bewegingen van je gewrichten soepel gaan. 

 

In sommige gewrichten zitten er nog andere structuren om ervoor te zorgen dat de botten beschermd zijn en dat de bewegingen soepel gaan. Voorbeelden zijn de meniscus in je knie, de discussen in je wervels en slijmbeurzen, die je bijvoorbeeld in schouder en elleboog hebt.

 

Het is belangrijk dat de botten in een gewricht bij elkaar blijven. Daarvoor heb je de gewrichtsbanden, die ook wel ligamenten worden genoemd. Deze banden zijn gemaakt van heel sterk bindweefsel, waardoor ze veel krachten op kunnen vangen. De gewrichtsbanden zijn onderdeel van het gewrichtskapsel. In sommige gevallen zijn de botten verbonden met bindweefsel of zelfs helemaal vergroeid. Dat is het geval in de gewrichten van de schedel. 

 

Ingenieus hé ons lichaam?! Op alles voorbereid en overal een oplossing voor. De allergrootste vraag en uitdaging is; hoe gaan we er mee om? Want hoe bewust zijn we bijvoorbeeld van onze vrijheid in de gewrichten? Is zeker wel een onderzoekje waard! Ik heb een hele fijne online yogales opgenomen speciaal voor het vrijmaken van de gewrichten. Deze is beschikbaar voor jou. Laat me weten als je van dit aanbod gebruik wilt maken door me een email te sturen.