Kloosterweekend

In het mooie en rustige kloosterdorp Steijl, gelegen aan de Maas, ligt het prachtige bezinningscentrum St. Michaël. In de eerste dagen van november was ik hier voor een driedaagse verstillende retraite onder leiding van Petra Galama van Spiritwijs. 

 

Drie dagen in stilte en schoonheid van het kloosterleven en met de wijsheid van Thich Nhat Hahn. Een helder programma met meerdere stiltemeditaties en loopmeditaties per dag en het gezamenlijk lezen van de woorden van Thich Nhat Hahn.

 

Liefdevol en met zorg voorbereid door Petra gingen we deze dagen gingen we aan de hand van Thich Nhat Hanh binnen in de ultieme dimensie, een liefdevol en wijs bewustzijn die oorsprong is van al het leven. We hebben ontdekt hoe we mogen vertrouwen op innerlijke heling die ons vanuit ons dieper bewustzijn gegeven wordt. En hoe die heling kan gebeuren op een manier die we nooit zelf hadden kunnen bedenken. Thich Nhat Hanh is verbonden met een diep besef van de ultieme dimensie die verweven is met ons dagelijks leven. Vanuit de prachtige natuur die ons omringt en vanuit de ultieme dimensie ontvangen we een innerlijke heelheid die dieper reikt dan we kunnen beseffen. 

 

We namen zijn woorden in stilte tot ons en gingen  er met elkaar over in gesprek, om ieders persoonlijke ervaring te verhelderen en te vertrouwen in het leven. Petra zorgde hierin voor een fijne veilige bedding, een groot luisterend vermogen en de kunst om ieder werkelijk te zien en te horen. Ze geeft zelf aan dat mystiek en stilte haar bronnen zijn van haar inspiratie en van haar  luisteren.

 

Daarnaast heeft Petra ons alle bijzondere verborgen plekken van de kloostertuin en het klooster laten ervaren. Dat vond ik zo inspirerend. 

 

Het weekend heeft mij de oneindige schoonheid van het leven  laten zien en voelen. De stiltemeditaties waren stuk voor stuk bijzondere ervaringen die me hebben aangespoord om mijn dagelijkse meditatie weer op te pakken. En dat lukt! Het was een fijne ervaring om in stilte te zijn en toch zo verbonden met mijn mede reisgenoten. Het was een ware ontdekkingsreis op vele verschillende dimensies, ik ben diep aangeraakt door het leven.

 

Petra verstaat de kunst van de stilte, van het wachten, van de ruimte en het zien.

 

Kortom een aanrader! Volgend jaar worden deze weekenden weer georganiseerd door Petra.